Anneke Burg

Anneke Burg is verknocht aan de Leeuwarder binnenstad. Er gaat dan ook vrijwel geen dag voorbij of ze maakt er een rondje.

Zelfs voor iemand met een rollator is de Nieuwestad, waar ze 58 jaar woonde, maar vijf minuten van haar huis verwijderd. Het echtpaar Burg stond al een tijd ingeschreven in het Gasthuis, maar toen haar man werd opgenomen, bleef Anneke eerst nog in haar oude huis wonen. Haar dochters merkten echter dat ze zich daar niet meer prettig voelde en op 4 mei 2017 betrok ze een compleet vernieuwde woning in de Jacobsvleugel van het Sint Anthoon.

Vanuit haar huis en het terras ervoor geniet ze van een schitterend uitzicht op de tuin en de achterkant van de huizen aan de Grote Kerkstraat. “Maar ook het huis kan niet beter”, zegt Anneke. “Ik heb een riante woonruimte met een grote zitkamer en dito eetkeuken. De meubels waar ik op gesteld ben, heb ik mee kunnen nemen. Alles wat ik nodig heb, tot en met de berging is onder handbereik, ook met m’n rollator. Bovendien kan ik kinderen en kleinkinderen uitnodigen te komen logeren: hun bedden staan klaar in de logeerkamer.”

Anneke maakt intensief gebruik van verschillende activiteiten die in het Gasthuis georganiseerd worden: ze zingt op maandag in het koor, gymt op dinsdag, neemt op vrijdag deel aan schilderlessen en is vrijwel altijd aanwezig bij festiviteiten, lezingen en filmvoorstellingen.

Wat ze tenslotte erg waardeert is dat ze de buurtzorg kon ‘meenemen’, dat ze altijd een beroep kan doen op servicemedewerkers en dat buurtgenoten in het Gasthuis naar elkaar omzien.