Renovatie vrijwel voltooid

Begin oktober 2014 heeft de eerste oplevering plaatsgevonden van de acht huizen die het Sint Anthony Gasthuis heeft laten renoveren. Het gaat om zeven panden aan de Grote Kerkstraat en één aan de Pijlsteeg. Wie nu door de Grote Kerkstraat komt ziet een prachtige gevelwand met een historisch verantwoorde uitstraling, terwijl de huizen van binnen van onder tot boven volledig zijn vernieuwd en aangepast aan de eisen van nu.

Alle huizen zijn voorzien van cv, een complete keuken, alarmering en een personenlift. Ze zijn geschikt voor bewoning op allerlei manieren; sommige panden hebben een entreeruimte die bijvoorbeeld als atelier of kantoor te gebruiken is en de meeste huizen hebben een ruime zolder die voor diverse doeleinden kan worden gebruikt.

Tijdens de renovatie en restauratie zijn verschillende interessante historische zaken aangetroffen, zoals een muurschildering uit de 18e eeuw en een in een zandbed gelegde plavuizen vloer op een eerste verdieping, iets wat zelden wordt aangetroffen. De muurschildering is geconserveerd en gaat nu schuil achter een voorzetmuur; het plavuizen vloergedeelte is zichtbaar gehouden doordat er een glazen plaat overheen is gelegd. Zoveel mogelijk andere authentieke onderdelen zijn gehandhaafd en gerestaureerd, zoals raampartijen en versierde kastenwanden. Interessant is dat bij bouwhistorisch onderzoek door Henk Oly voor het eerst gebleken is dat op de plaats van één van de huizen aan de Grote Kerkstraat ooit de eerste Latijnse School heeft gestaan; de oude kloostermoppen daarvan zijn deels nog zichtbaar in het huis dat nu op die plaats staat.

De laatste afwerkingen aan de huizen vinden momenteel plaats. De stoepen worden voorzien van hardstenen palen en kettingen, zoals die er vroeger ook gestaan hebben, en het achterliggende gebied, dat vroeger volgebouwd was met allerlei aanbouwen, wordt nu ingericht als tuin; bij de renovatie van het Gasthuis zelf wordt dit binnengebied organisch tot een geheel gemaakt met de beroemde Gasthuistuin, die – zoals ook nu het geval is – overdag open zal zijn voor publiek. De Wijde Gasthuissteeg en het Perkswaltje worden bij het Gasthuisterrein getrokken en zullen ’s avonds en ’s nachts afgesloten worden. De huizen worden op korte termijn verhuurd.

Wat de nieuwbouw en renovatie van het Gasthuis zelf betreft is het streven om in januari 2015 te beginnen met de nieuwbouw als eerste fase. Vervolgens zullen de vleugels van het bestaande Gasthuis een voor een onder handen worden genomen. De bedoeling is dat het gehele project in 2017 zal worden afgerond.