Rondom het Gasthuis

De woningen van het Sint Anthoon zijn geconcentreerd in een gebied dat begrensd wordt door de Pijlsteeg, Grote Kerkstraat, Groeneweg en het Schoenmakersperk. In de directe omgeving staan tal van monumentale huizen en gebouwen. De Grote of Jacobijner Kerk, het Boshuisen Gasthuis en het Princessehof vormen daarvan de hoogtepunten.

Cultuur

Op gebied van de kunsten heeft Leeuwarden als hoofdstad van Fryslân veel meer te bieden dan hier opgesomd kan worden. Verschillende belangrijke culturele instellingen grenzen bijna aan het Gasthuis: het Natuurmuseum staat er pal tegenover en het wereldberoemde Keramiekmuseum ligt als het ware om de hoek. Op loopafstand bevinden zich onder meer Tresoar, het HCL, het Fries Museum, theater de Harmonie, diverse bioscopen, een filmhuis en de Openbare Bibliotheek.

Prinsentuin

Wie vanuit het Sint Anthoon de Groeneweg oversteekt, komt in een stadspark dat met recht de naam Prinsentuin draagt. Dit groene hart van Leeuwarden is ’s zomers de favoriete bestemming van veel stedelingen. De vroegere stadsgracht die deze lommerrijke tuin begrenst, fungeert dan als jachthaven en trekt honderden passanten.

Binnenstad

Het levendige en gezellige stadscentrum biedt een grote diversiteit aan winkels, eetgelegenheden voor ieders smaak en beurs en uitnodigende terrassen. De stad is bovendien regelmatig het toneel van evenementen van allerlei aard. Het Oldehoofsterkerkhof en het Zaailand dienen dan als de belangrijkste podia.

Dit alles is in de compacte binnenstad te voet of op de fiets in enkele minuten bereikbaar.