Wonen met een plus

Het Gasthuis ligt op de mooiste plek van de historische Leeuwarder binnenstad waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd. In het Gasthuis woont u zelfstandig en zorgeloos.

Zelfstandig wonen in een veilige omgeving

In het Gasthuis woont u zelfstandig. Het is geen zorginstelling, maar wel zijn er 24 uur per dag en 7 dagen per week woonservicemedewerkers aanwezig. Dus is er altijd direct hulp beschikbaar als dat onverhoopt nodig mocht zijn. Alleen al die wetenschap geeft u rust en zekerheid.

De woonservicemedewerkers zijn er ook als u behoefte heeft aan praktische ondersteuning. Bij hen kunt u terecht met vragen over wonen en de inzet van thuiszorg. De kleinschaligheid van het Gasthuis maakt dat we zorgvuldig naar u om kunnen zien.

Zo bereiken we de warme en veilige sfeer die kenmerkend is voor het Sint Anthoon.

Faciliteiten

In het hoofdgebouw vindt u verschillende ruimtes voor gezamenlijk en recreatief gebruik waaronder zalen, een hobbykeuken, biljartkamer en bibliotheek. Als u dat wilt, kunt u hier deelnemen aan activiteiten die het Sint Anthoon of de bewonerscommissie organiseert, zoals het gezamenlijk koffie-uurtje, een boeiende lezing, een mooie muziekmiddag. Initiatieven van de bewonerscommissie worden door Sint Anthoon gefaciliteerd. In de praktijkruimte voor de fysiotherapeut is ook plaats voor een fitnessgroep en gymnastiek. Er is een kapsalon en een wasserette.

Krijgt u logees? Dan kunt u voor enkele nachten een van de logeerkamers huren.

Speciale Gasthuisfeestdagen

Bijzonder voor het Sint Anthoon zijn de feestelijke activiteiten die voortkomen uit de rijke geschiedenis en tradities van het Gasthuis. We trakteren U dan op bijzondere lekkernijen. Een traditie die wij graag in ere houden.

Bewonerscommissie

Een actieve vereniging van bewoners organiseert uiteenlopende activiteiten zoals een koor, gezamenlijk koken, een leesclub en een wijnproeverij. Het Sint Anthoon ondersteunt deze initiatieven.

Binnentuin

Uw woning grenst aan de prachtige binnentuin van het Sint Anthoon die onze eigen tuinbaas nauwgezet onderhoudt. Uiteraard is de tuin goed toegankelijk voor senioren. Tuinhuizen en zitjes creëren extra leefruimte, zodat u optimaal kunt genieten van alle pracht die de tuin biedt!

Als een echte stadstuin ligt de tuin verborgen tussen bebouwing. Maar anders dan de meestal kleine tuinen in een stad gaat het hier om een gebied dat bijna een park genoemd mag worden: een stadstuin van honderden vierkante meters.

Het gebied is overdag geopend voor wandelaars die wij vragen uw rust en privacy te respecteren. ‘s Avonds is de tuin alleen toegankelijk voor bewoners.

Opvallend in de tuin is ook wat ontbreekt: lawaai. De huizen er omheen werken als geluidswal. De stilte vergroot het serene karakter van de tuin.

Garage

U kunt voor uw auto een parkeerplaats huren in de garage. De kosten daarvan bedragen € 60 per maand (prijspeil 2023). De garage bevindt zich onder de woningen op de hoek Schoenmakersperk en Groeneweg en is met een lift bereikbaar.

Huisregels

Waar mensen bij elkaar wonen en gemeenschappelijke voorzieningen zijn, is het gebruikelijk huisregels te hanteren. Dat doen we ook in het Sint Anthony Gasthuis. Ze zijn van belang voor een veilige en vertrouwde sfeer.

Er is onder andere een regeling over huisdieren. Woont u in een woning met een voordeur die uitkomt op de openbare weg, dan is een huisdier geen probleem. In alle andere woningen en appartementen geldt dat een huisdier alleen is toegestaan in  bijzondere gevallen en na toestemming van de manager van het Gasthuis.